I. M. Pei – Bank Of China Tower

  • Designer :  I. M. Pei
  • Location : Hong Kong
  • Built :  1982-1990

I.M. Pei’s History:

  • Was born in Guangzhou.
  • at 18 years of age joined MIT
  • Disciple of Walter Groupious and Frank Lloyd Wright.
  • Latter on started his firm Pei Cobb Freed & Partners also known as I.M pie and Partners.

Major Projects of I.M. Pei:

  • THE JAVITS CENTER, NEW YORK
  • PYRAMIDE DU LOUVRE, PARIS

About the building:

  • 369 mts, 72 Floors
  • Extreme repetition and      pure form
  • Structure is used as ornament
  • Use of strong geometrical  and structural expression
  • Structural expressionism adopted in the design of this building resembles growing bamboo shoots.
  • CRITICISIM BY SOME PRACTITIONERS OF FENG SHUI
  • Numerous ‘X’ shapes
  • BOC turns out to be postmoden style because of the Strong geometry
  • Square base divided into 4 equal part
  • Each part in extruded 8 FLOORS
  • ORTHOGRAPHIC PROJECTION OF CURTAIN WALL MULLION PATERN

Green features in B.O.C:

  • company and purchasing policies to minimise the impacts of the building on the environment.
  • Aims to replace the existing ozone depletion refrigerant chillers
  • Promotes green practice to the staffs ,contractors etc

Facade

  • The facade of the Bank of China Tower is clad in a laminated reflective curtain wall system with single layered clear floating glazing.

HVAC:

  • A central chiller plant provides airconditioning to the building. It consists of 10 air-cooled centrifugal chillers (each with a cooling capacity of 350T) at roof for normal office hours and 2 air-cooled
  • reciprocating chillers (each with a cooling capacity of 100T) for night time operation and are located on the 7th floor.
  • Installation of heat reclaim chiller to preheat incoming water supply for winter space heating

Other features:

  • use infrared sensor water taps, motion sensor urinals and dual flush for ladies water closets to fulfill water conservation.
  • adoption of high frequency ballast for light fittings at office and public areas
  • Minimizing of car parking space

This slideshow requires JavaScript.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s