TOYO ITO – TOD’s Omotesando

  • Honorary Fellowship of AIA
  • Honorary Fellowship of RIBA
  • Commissioner of Kumamoto Artpolis
BIOGRAPHY
1941 Born in Seoul Metropolitan City
1965 Graduated from The University of Tokyo, Department of Architecture
Worked at Kiyonori Kikutake Architects and Associates
1971 Started his own studio, Urban Robot (URBOT) in Tokyo
1979 Changed its name to Toyo Ito & Associates, Architects
AWARDS AND PRIZES
1986 Architecture Institute of Japan awards for “Silver Hut”
1992 33rd Mainich Art Award for Yatsushiro Municipal Museum
1999 Japan Art Academy Prize for “Dome in Odate”
2003 Architectural Institute of Japan Prize for “Sendai Mediatheque”
2004 XX ADI Compasso d’Oro Award for “Ripples” (furniture design)
2006 Royal Gold Medal from The Royal Institute of British Architects (RIBA)
2008 6th Austrian Frederick Kiesler Prize for Architecture and the Arts 

 

LIST OF WORKS

  • 1991 – Yatsushiro Municipal Museum
  • 1994 – Old People’s Home in Yatsushiro
  • 2001 – Sendai Mediatheque (Actar, Barcelona)
  • 2002 – Commissioned to design a temporary pavilion adjacent to the Serpentine Gallery, in Hyde Park, London
  • 2002 – Bruges pavilion
  • 2004 -Matsumoto Performing Art Center, Matsumoto
  • 2004 –TOD’s Omotesando Building, Tokyo
  • 2006 -Taichung Opera International Competition in Taiwan
  • 2006 -VivoCity Singapore at HarbourFront
  • 2008 -World Games Stadium in Kaohsiung, Taiwan
  • 2008 -Villa for Chilean architectural project Ochoalcubo.
  • 2009 -Suites Avenue Building, Barcelona, Spain
  • 2009 -Water Fountain in Pescara
  • 2009 -Torre Fira BCN Building, Barcelona, Spain

VISION

  • Toyo Ito is inspired from philosophers such as Munesuke Mita and Gilles Deleuze.
  • Ito has defined architecture as “clothing” for urban dwellers i.e. equilibrium between the private life and the metropolitan, “public” life of an individual.
  • His work are very difficult to categorize.
  • He believes in lightness and transparency.
  • And follows organic design.
  • Explores the potentials of new forms and shapes.

TOD’s Omotesando,Tokyo, Japan

  • LOCATION : Omotesando, the tree-lined boulevard of Tokyo.
  • CLIENT : Tod’s, the Italian leather-goods company.
  • DESIGN CHALLENGE :Only 33 feet of street front space but has to create an identiy.

About the building:

  • Building is the Japanese Headquarters for the TOD’S – the Italian leather goods company.
  • Only the bottom two levels are open to the public.
  • The upper levels are for offices and meeting rooms.
  • “Trees are organisms that stand by themselves, so their shape has an inherent, structural rationality” –Toyo Ito
  • Design – Silhouettes of nine trees were overlapped to create the six walls of the L-shaped building
  • The trees were designed of concrete, 12 inches thick and bear all the structures load.
  • The interior is seven stories of column free space.
  • As the building grows higher, the branches begin to split and thin out until they reach the top.
  • “We did not use any special algorithm to determine their size, but we tried to keep the elements from getting too small.” – TOYO ITO
  • The space in between all the branches turns into 270 unique openings.
  • The openings grow smaller closer to the roof.
  • Openings are filled with both glass and aluminum panels
  • “Instead of openings cut into a solid concrete volume, transparency and opacity are on an equal footing.” – Architectural Record
  • The entrance is the largest opening, – A triple height.
  • Load is carried by excellent path that the concrete tree creates.
  • Also the floor slabs are 20 inches deep and carry all the interior loads to the exterior walls.
  • Whole of the interior is a column free space.
  • Stairs are placed in the extreme ends of the retail space.
  • An advantage this is that, displays can be rearranged and put virtually anyway.
  • On the roof is a glass encased meeting room as well as a mixture of grass patches and travertine paving.

This slideshow requires JavaScript.

SENDAI MEDIATHEQUE – TOYO ITO

INTRODUCTION:

  • Sendai Mediatheque is multi-function complex accommodating a mixed program of library, art gallery, audio-visual library, film studio and café.
  • It was a competition winning scheme chosen in 1995 from amongst 235 competing proposals.
  • Sendai Mediatheque is  widely recognised as one of Ito’s seminal works.

RIBA AWARD:

  • The Sendai Mediatheque project received the Royal Gold Medal in 2006 by the Royal Institute of British Architects (RIBA
  • Its structural innovation, functional versatility, its symbolic meaning for the residents of Sendai.
  • But perhaps what has made this building is a milestone is that has tried to capture on architecture the ethereal, fluent, multidirectional and virtual nature of the computer world that characterizes our time.

CONCEPT:

  • The general concept, evident already from the competition entry, was the free public accessibility.
  • Located in an area of 50 x 50 m, the multimedia library should contain several features: library, internet booths, areas for watching DVDs, galleries, cafes, etc.
  • Sendai Mediatheque is located in front of a grove and surrounded on three sides by streets.

FORMAL DESIGN:

The design is based on three basic elements:
1.Platform
2.Tubes
3.The skin

PLATFORMS:

  • There are 7 platforms in the building.
  • These are the support where the functions are carried out.
  • They are 80 cm. thick.
  • It is actually a grid of metallic beams welded to two metallic plates, similar to those used in shipbuilding. This metal grill can also be seen on the roof, crowning the composition of the building.

TUBES:

  • There are 13 bundles of steel tubular structures covered in glass, resembling a twisted organic structure like a weed.
  • They cross and support the platforms, extending beyond the ceiling.
  • Freely dispersed in the building, they vary in shape, diameter, inclination and dimension, while providing light to the interior. The larger tube has a vertical circulation that connects the different levels of the library.
  • Despite its fragile and transparent appearance, these structures provide flexibility, strength and horizontal and vertical stability to the building in an area of high seismic activity and constant typhoons.
THE SKIN:
  • It is a transparent membrane that allows fluid visual communication between interior and exterior, and at times the boundary between the two seems to vanish.
  • Ito proposed different facades according to the character of the surrounding environment they face. For example, the main façade, located on the south side facing the boulevard, is a double layer of glass (very useful in the winter months of strong winds …
  • The outer extends slightly and increases the effect of lightness of the building.
  • The west side facade, which faces another plot, is opaque, coated with a metal frame that reveals the emergency stairs. The north and east facades, which face neighborhood streets, have different finishes on each floor: glass, polycarbonate and aluminum.
BUILDING PROGRAM:
  • The first floor, called Open Plaza, contains the reception, a cafe and a store of books and magazines. It is totally extroverted toward the street.
  • The second level is the children’s library, internet and administration. It is a very open space, defined only by the furniture.
  • A very interesting aspect is that the separation between the public reading area and the private administration is simply a translucent curtain, resembling a floating wall.
  • At the third level and fourth level (the fourth is actually a mezzanine) are the area of loans of books and reading rooms.
  • In the fifth and sixth floors exhibition galleries are located, used by the citizens of Sendai.
  • Here, mobile rectilinear panels can be accommodated to the needs of the exhibition, in a clear reference to the sliding doors of Japanese architecture .
  • On the seventh floor there is a cinema and conference rooms, which are wrapped in a matte glazed wall (Ito calls it a “membrane”) of curvilinear forms, that is located in the middle of space.
  • Here are also an area for listening tapes and DVDs and areas of assembly. The furniture is also curvilinear and organic.

This slideshow requires JavaScript.